Hunebedhoppen (Emmen)
Met het hunebedhoppen zijn we inmiddels aanbeland bij etappe vijf. Dat wordt zowaar een stadseditie. In en om Emmen liggen namelijk tien hunebedden. Ook bezoeken we onderweg twee oorlogsmonumenten.
We zijn vandaag met zeven lopers: Erik rent al voor de vierde keer mee, terwijl het voor Jack, Martijn, en Johan de tweede etappe is. Peter en Edgar maken vandaag hun hunebedhopdebuut.

We zijn vandaag met z’n zevenen.
Hunebedhoppen
Hoe ziet ons project hunebedhoppen eruit? We hebben de Nederlandse hunebedden verdeeld in zeven regio’s: Norg, Zuidlaren, Rolde, Borger, Odoorn, Emmen en Diever. Per regio hebben we een route gemaakt langs die hunebedden en soms ook langs andere bijzondere of historische locaties. Bovendien gaan de routes zo veel mogelijk door de natuur.
Emmerduinen
We starten in Emmen-Noord en gaan eerst op weg naar de Emmerdennen ten oosten van de stad. In dit bos ligt onder meer het Haantjeduin, met 26,5 meter boven NAP de hoogste natuurlijke heuvel van Drenthe. Het Haantjeduin en het Haantjebakmeer maken deel uit van het de stuifzandvlakte Haantjebak.
Vroeger was dit hele gebied een stuifzandvlakte. In de negentiende eeuw zijn echter dennenbomen aangeplant om te voorkomen dat het stuifzand steeds over de akkers waaide. Inmiddels is de voormalige vlakte uitgegroeid tot een prachtig gemengd bos.

We zijn onderweg.

Vennetje.

Stuifzandvlakte Haantjebak.

Verderop het Haantjeduin.

Het Haantjebakmeer.

Bruggetje.

In 1929 plaatste de VVV een monument als bedankje aan het bestuur van de Emmerdannen, dat in 1910 het initiatief nam ‘tot behoud van ons schoone bosch’.
Lodewijk Napoleon
In de Emmerdennen ligt hunebed D45, het op twee na grootste hunebed van Nederland. Het hunebed is 18,5 meter lang en 4,5 meter breed. Bovendien ligt het op een heuveltje en torent boven de omgeving uit.
Over de deuken in de dekstenen doen diverse volksverhalen de ronde. Zo zouden het vinger- en duimafdrukken van een reus. Volgens een ander verhaal is een deuk veroorzaakt doordat koning Lodewijk Napoleon met paard en al boven op dit hunebed ging staan tijdens zijn bezoek aan Drenthe in 1809.

Hunebed D45 ligt op een heuveltje.

Een flink exemplaar.

Een gezellige drukte.
Angelslo
Door het bos rennen we verder naar de wijk Angelslo. Sinds het begin van de jaren zestig zijn de hunebedden D46 en D47 daar omgeven door woningen.
Hunebed D46 ligt in een plantsoentje aan de Fokkingeslag en is 9,5 meter lang en 3,6 meter breed. Vier van de vijf dekstenen zijn nog aanwezig. Een van de dekstenen heeft boorgaten.
Hunebed D47 is 6,9 meter lang en 2,0 meter breed. Het heeft vijf dekstenen. Twee willekeurige zwerfkeien zijn bij een restauratie in 1997 bijgeplaatst als dekstenen. De tien draagstenen en twee sluitstenen liggen bijna geheel onder het maaiveld.

Door het bos rennen we verder naar Angelslo.

Hunebed D46.

Hunebed D47.
Indië-monument
Het Indië-monument herdenkt de slachtoffers die vielen bij politionele acties in Nederland Oost Indië en Nederlands-Nieuw-Guinea tussen 1945 en 1962. In het bovenstuk wordt Indië afgebeeld met tropische begroeiing, een helm en een geweer. Uit een bronzen kop van een karbouw stroomt water. Dit water staat symbool voor het water dat ons scheidt van Indië.

Het Indië-monument.
Rensenpark
Het Rensenpark ligt op de plek van het voormalige Noorder Dierenpark. Op 31 december 2015 sloot deze knusse dierentuin sloot zijn poorten en verhuisde naar het verderop gelegen Wildlands. Op 18 juni 2016 werd het stadspark geopend en vernoemd naar het echtpaar Jaap en Aleid Rensen, dat 25 jaar lang de directie vormde van het Noorder Dierenpark. De vorm van het park en de oude dierenverblijven zijn nog steeds goed herkenbaar.

Het oude Noorder Dierenpark is tegenwoordig een stadspark.

De voormalige savanne.

Het voormalige olifantenverblijf.
Oorlogsmonument
Langs de Grote Kerk lopen we naar het oorlogsmonument, dat bestaat uit keramieken tegels. Het stelt een opengescheurde archiefdoos voor. In de archiefdoos bevinden zich fragmenten van archiefstukken van de gemeente Emmen en het gedicht Het Lied der Achttien Doden van Jan Campert.

De Grote Kerk.

Het oorlogsmonument.
Particulier
Hunebed D44 in buurtschap Westenesch ligt op een boerenerf aan de Schietbaanweg. Het is het enige Nederlandse hunebed in particulier bezit en tevens het meest vervallen exemplaar in Nederland. Feitelijk betreft het de restanten van een hunebed, waarvan nog één deksteen over is. Deze deksteen rust op twee draagstenen. Naast het hunebed staat nog een deksteen met boorgaten erin.

We rennen door naar Westeresch.

Hunebed D44.

Het enige Nederlandse hunebed in particulier bezit.
Stien Camp
Hunebed D42 ligt op het terreintje Stien Camp (stenenveld) aan de rand van het Schietbaanbos. Het bouwwerk is 16,8 meter lang en 4,5 meter breed en is het enige hunebed in Nederland met drie paar poortzijstenen. Oorspronkelijk had het negen dekstenen, waarvan nog vier overgebleven zijn. In het hunebed groeit een grote eik.

Hunebed D42.

Dit hunebed is zeer fraai gelegen.
Bruyn Stien
Via landwegen en een smal graspaadje langs een akker bereiken we hunebed D43, ook wel Bruyn Stien of De Grafkamers geheten. Het is het enige Nederlandse exemplaar van het type langgraf. In Duitsland en Denemarken zijn meer hunebedden van dit type. Dit langgraf is maar liefst 40,3 meter lang en 6,8 meter breed. De 53 kransstenen staan met de vlakke kant naar buiten gekeerd. Op de draagstenen van de twee grafkamers zijn nog enkele dekstenen aanwezig. De noordelijke grafkamer is 4,6 meter lang en 3,0 meter breed, terwijl de zuidelijke grafkamer 8,1 meter lang en 2,9 meter breed is.

We lopen Emmen weer binnen.

Over een smal paadje langs een akker.

Hunebed D43.

Het enige Nederlandse exemplaar van het type langgraf.

Zeer fraai.
Boete
Hunebed D41 ligt aan de rand van de wijk Emmermeer en is relatief compleet bewaard gebleven. Dat komt mede doordat het pas in 1809 (als laatste hunebed in Drenthe) werd ontdekt. Het hunebed was destijds ingepakt in een dekheuvel van 10 voet hoog en 60 voet in omtrek. Smid Geert Jansen ontdekte het tijdens een zoektocht naar stenen en zocht met een puntijzer in de bodem naar schatten. De schout kwam achter de ontdekking en ging met de landdrost naar de heuvel, die werd afgegraven en onderzocht. Jansen kreeg een boete wegens het schenden van een hunebed.

Hunebed D41.
Valtherbos
Op een open plek in het Valtherbos liggen de drie hunebedden D38, D39 en D40 gebroederlijk bij elkaar. Bij alle drie zijn nog restanten van de dekheuvel zichtbaar. Ooit lag hier ook nog een vierde exemplaar.
Hunebed D40 heeft slechts twee dekstenen, maar imponeert toch vanwege de grootte van deze stenen. Dit hunebed is 4,9 meter lang en 3,6 meter breed.
Hunebed D39 ligt in het midden en is een relatief klein hunebed met nog slechts één deksteen. Het hunebed is 4,4 meter lang en 2,5 meter breed.
Hunebed D38 is 8,0 meter lang en 3,0 meter breed. Er resteren nog twee van de vijf dekstenen. De negen draagstenen en twee sluitstenen liggen bijna geheel onder het zand.

We gaan op weg naar het Valtherbos.

Op een open vlakte liggen drie hunebedden.

Hunebed D40.

Hunebed D39.

Hunebed D38.
Mooie middag
Na ruim 21 kilometer zijn we terug bij de parkeerplaats na een leuk rondje door Emmen met een gezellige groep hardlopers. Vooral de Emmerdennen zijn erg fraai en sommige hunebedden liggen eveneens op prachtige plekjes. Ook het rondje door de oude dierentuin voegde echt iets toe aan de route. Een mooie hardloopmiddag!

Overzicht van etappe 5.

Een leuke route met een gezellige groepje!
Zelf proberen?
Wil je (een deel van) deze etappe zelf ook eens proberen? Op Afstandmeten.nl kun je onze route vinden: Hunebedhoppen Emmen (etappe 5). Veel plezier!
Tof verslag Nico. Zo leuk om te lezen
Leuk om te horen Peter. Ik vond het een erg geslaagde middag.
Was weer top Nico. Tot de volgende maar weer
Ja, was weer een mooie trip. Tot de volgende keer!
Wat leuk om te lezen, zo vlakbij huis(Valthe). Hebben jullie etappe Odoorn al gehad, of nog niet?
Hoi Anita, nee, de etappe Odoorn hebben we nog niet gehad, net als de etappe Diever. We proberen elk kwartaal een etappe te lopen, dus die gaan we waarschijnlijk lopen in juni en september.
Leuk, ik heb me geabonneerd op http://www.leukeloopjes.nl, dus ik krijg neem ik aan wel bericht over wanneer het is?
Je krijgt niet automatisch een bericht, maar ik wil je wel even op de hoogte houden als we weer een datum hebben geprikt. Je wilt meelopen dus? Beide etappes zijn ongeveer 34 kilometer.