Hunebedhoppen (Norg)
Na de zomervakantie staat etappe drie van hunebedhoppen op het programma. Rondom Norg pikken we de hunebedden bij Zeijen, Steenbergen en Westervelde mee, maar we rennen ook langs andere historische locaties. Interessant bonusmateriaal. We zijn met zeven personen: Erik en Wouter renden in etappe twee al mee, terwijl Martijn, Jack, Jelda en Hanneke hun hunebedhopdebuut maken.
Hunebedhoppen
Hoe ziet ons project hunebedhoppen eruit? We hebben de Nederlandse hunebedden verdeeld in zeven regio’s: Norg, Zuidlaren, Rolde, Borger, Odoorn, Emmen en Diever. Per regio hebben we een route gemaakt langs die hunebedden en soms ook langs andere bijzondere of historische locaties. Bovendien gaan de routes zo veel mogelijk door de natuur.

Hunebedhoppen in zeven etappes.
Norg
Vandaag is het dus de beurt aan Norg. Vanaf de Brink vertrekken we in zuidwestelijke richting. Over voornamelijk onverharde paden gaan we op weg naar het Westerveen.

De Sint-Margaretakerk op de Brink in Norg.

We vertrekken in zuidwestelijke richting.
Bonhagen
Onderweg passeren we het Verzetsmonument Bonhagen. Op 8 april 1945, kort voor de bevrijding van Drenthe, werden hier tien verzetsstrijders gefusilleerd. Zij zaten gevangen in de stad Groningen. De opening in de cirkel symboliseert het gebroken leven van de gefusilleerden.

Verzetsmonument Bonhagen.
Westerveen
Na zo’n twee kilometer bereiken we het Westerveen. In de oorlogsjaren legden de Duitsers bij Peest een vliegveld aan en groeven dit nabijgelegen veenmeertje verder uit om als waterbron te dienen bij eventuele branden. De vorm van het waterbekken heeft iets weg van een hakenkruis, waardoor het in de volksmond de naam ‘Hitlerring’ kreeg. Ook wordt wel beweerd dat de vorm van het meertje een vliegtuig voorstelt. Op basis van oude kaarten lijken deze vormen meer toeval dan een doelbewust ontwerp.

Het fraaie Westerveen.

Het Westerveen vanuit de lucht.
Lebstok
Over de Veldweg rennen we verder naar de volgende tussenstop: de Lebstok of Lebbestoak, een curieuze grenspaal tussen Peest en Zeijen. Volgens de overlevering werd hier enkele eeuwen geleden de vermoorde vrouw Lebbe gevonden. Vanwege de begrafeniskosten ontstond er discussie op wiens grondgebied de dode vrouw lag. Grensconflicten waren destijds heel normaal.
De marke Norg (waar Peest onder viel) had weinig zin om voor de kosten op te draaien en ontkende dat dit stuk land bij Peest hoorde. Hierop betaalde de marke Vries (waar Zeijen onder viel) de begrafenis én plaatste op de vindplek meteen een houten paal om de grens tussen beide markes voorgoed te markeren. Dankzij het opportunisme van Norg kreeg Vries er zo een groot stuk grond bij. Op landkaarten kun je op deze plek nog altijd een vreemde knik in de gemeentegrens zien.
Op een steen voor de stok staat vermeld: “Vrouw Lebbe is hier vermoord en te Vries begraven waarna een staok tussen Norg en Vries de grens moest gaan bepalen.”

De Lebstok.

De begeleidende tekst.
Akkertje
We lopen verder in noordelijke richting en moeten na ongeveer een kilometer improviseren. Onze beoogde route loopt hier rechtdoor, maar daar ligt geen duidelijk pad. Er ligt wél een omgeploegde akker en dus steken we die maar over. Met een kleine omweg belanden we uiteindelijk weer op de goede route.

Over een akker.
Zeijer Strubben
Vanaf de Peesterweg maken we een klein uitstapje door het bos langs het Verzetsmonument Zeijer Strubben. Op deze plek werden de verzetslieden Cornelia Johanna van den Berg-van der Vlis (schuilnaam Annie Westland) en dominee Laurens Touwen op 8 september 1944 gefusilleerd vanwege hun hulp aan onderduikers. Pas op 27 september werden hun lichamen per toeval gevonden.

We gaan een stukje door het bos.

Verzetsmonument Zeijer Strubben.
Hunebed
We zijn inmiddels al ruim tien kilometer onderweg en daar is dan eindelijk het eerste hunebed: D5 bij Zeijen. Dit kleine hunebed ligt in een kuil en was tot in de negentiende eeuw nog puntgaaf. Het was zelfs nog bedekt door een heuvel van zand. Een steenhandelaar heeft in 1856 de heuvel echter weggegraven en allerlei kleine stenen weggehaald. Sindsdien heeft het hunebed zijn huidige uiterlijk.

We zijn aangekomen bij het eerste hunebed.

Hunebed D5 (Zeijen).

Groepsfoto.
Het Noordsche Veld
Na een groepsfoto bij het hunebed vervolgen we onze route over het Noordsche Veld. Het veld is een belangrijke archeologische vindplaats met meer dan honderd grafheuvels uit de steen-, brons- en ijzertijd. Het open veld ligt er fraai bij en naast het pad liggen enkele Schotse hooglanders uit te rusten.

Over het Noordsche Veld.

Schotse hooglanders.

Het Noordsche Veld.
Langelo
Door de bossen ten noorden van Norg belanden we bij de gasopslag in Langelo, een groot complex van de NAM. Vanaf daar is het nog zo’n drie kilometer naar het hunebed in Steenbergen. Voor Wouter is dit het punt om afscheid te nemen, omdat hij met de RUN Winschoten nog in de benen geen dertiger wil lopen. Hij rent terug naar Norg en wacht daar op het terras.

Door de bossen ten noorden van Norg.

De gasopslag in Langelo.

Bruggetje.
Nephunebed
In Steenbergen pikten we eerst nog een ander bouwwerk mee. Het lijkt weliswaar op een hunebed, maar dat is het niet. Het nephunebed is gemaakt door een boer uit de omgeving, die ‘iets’ wilde doen met de stenen die hij op zijn akker had gevonden.

Nephunebed in Steenbergen.
Steenbergen
Daarna lopen we door naar het échte hunebed in Steenbergen. Hunebed D1 is goed bewaard gebleven, hoewel het hunebed geregeld doelwit is geweest van vandalisme. Een grappig feitje: steenberg was vroeger een gebruikelijke Drentse benaming voor een hunebed. Het dorp Steenbergen is dus vernoemd naar dit hunebed.
In Steenbergen nemen Martijn en Jack afscheid van de groep. Ook zij willen vandaag geen dertiger lopen en rennen vanaf hier naar huis.

We lopen door naar het échte hunebed.

Hunebed D1 (Steenbergen).
Westervelde
Vanuit Steenbergen gaan we op weg naar het laatste hunebed. Weer terug bij de gasopslag in Langelo zit Erik er echter flink doorheen en hij neemt de korte weg naar Norg. Jelda, Hanneke en ik rennen over verharde en onverharde paden door naar Westervelde. Tussen de landerijen ligt hunebed D2 op een eigen terrein naast een boerderij. Het kleine hunebed mist de helft van zijn ‘dak’ en is gemakkelijk vanaf de verharde weg bereikbaar.

Op weg naar Westervelde.

Hunebed D2 (Westervelde).
Terug in Norg
Die verharde weg pakken wij ook voor de laatste anderhalve kilometer terug naar Norg. Na ruim 34 kilometer zijn we weer terug bij de Brink, waar Wouter rustig een krantje leest op het terras. 🙂

Terug in Norg.
Mooi hardloopdagje
Lekker renweer, een leuke groep mensen en een fraaie route door het Drentse land… wat wil je als hardloper nog meer? Niet alleen tikten we drie hunebedden af, maar als bonus pikten we ook een nephunebed, het Westerveen, enkele verzetsmonumenten en de Lebstok mee. Kortom: een mooi hardloopdagje!

Overzicht van etappe 3.
Zelf proberen?
Wil je (een deel van) deze etappe zelf ook eens proberen? Op Afstandmeten.nl kun je onze route vinden: Hunebedhoppen Norg (etappe 3). Veel plezier!
mooi stukje journalistiek met sport , cultuur en natuur mooi met elkaar verbonden
Schitterend historisch verhaal
Schitterend verslag Nico! Nu weten ze thuis ook wat ik uitspook op de zondagochtend. Ik ga graag weer mee de volgende keer.
Was weer een prachtige loop met veel geschiedenis en geïmproviseerde stukjes route.
Weliswaar eerder uitgestapt maar toch weer genoten .
Sluit graag weer aan bij etappe 4.