Van Hongerige Wolf πΊ naar Schaaphok π
Bij gebrek aan loopevenementen moet je af en toe zelf maar een leuk loopje organiseren. Zo bedacht ik vorig jaar dat het me wel een leuk idee leek om te rennen van Hongerige Wolf πΊ naar Schaaphok π. Een soort modern hardloopsprookje van ongeveer 32 kilometer. Het idee ligt ‘eventjes’ op de plank te rijpen, maar ruim twaalf maanden later voer ik het plannetje dan eindelijk uit.
Bad Nieuweschans
De logistiek is wel een dingetje. Zowel Hongerige Wolf als Schaaphok zijn met het openbaar vervoer matig bereikbaar en in belbussen heb ik geen zin. Gelukkig is Bad Nieuweschans per trein goed te bereizen. Vanaf daar is het ruim acht kilometer rennen naar Hongerige Wolf. Onderweg kom je dan langs het dijkdorp Drieborg en het gehucht Kostverloren, waar de bewoners zich uitspreken tegen deurbroezen bie de hoezen.

Het station van Bad Nieuweschans.

Het Groningse land in.

Dijkdorp Drieborg.

Deurbroezen? Nait bie de hoezen!
Hongerige Wolf
Bij het Hoofdkanaal pak ik een stukje onverhard mee en beland bij gemaal Hongerige Wolf. Langs een fraaie slagboom bereik ik het nabijgelegen gehuchtje Hongerige Wolf, dat vooral bekend is als kunstenaarsoord, de plek waar schrijver Richard Klinkhamer zijn vrouw vermoordde en als uitvalsbasis van het televisieprogramma Man bijt Hond. Ik heb er al 9 kilometer opzitten, maar vandaag is dit mijn eigenlijke startpunt.

Een stukje trailrunnen langs het kanaal.

Gemaal Hongerige Wolf.

Slagboom.

Op naar Schaaphok!
Oldambt
Via het verpauperde Ganzedijk beland ik in het dorp Finsterwolde. Hier buig ik van de doorgaande weg af voor een kleine omweg door natuurgebiedje De Groningse Stuwwallen. Dat ligt bijna aan de oevers van het Oldambtmeer. Decennia geleden werd hier nog graan verbouwd op ingepolderde landbouwgrond, maar deze grond is weer teruggegeven aan het water voor het project Blauwestad.

Het verpauperde Ganzedijk.

De kerk van Finsterwolde.

Natuurgebied De Groningse Stuwwallen.

Het Oldambtmeer.
Midwolda
Het volgende dorp op de route is Midwolda. Een langgerekt dorp met een fraai kerkje en prachtige bordjes om de thuiswedstrijden van de lokale voetbaltrots aan te kondigen. Ook staat hier de Ennemaborg, een van de zestien nog bestaande Groninger borgen.

Het kerkje van Midwolda.

Prachtige bordjes om de thuiswedstrijden van de plaatselijke voetbaltrots aan te kondigen.

De Ennemaborg in Midwolda.
Scheemda
Vervolgens beland ik in koopcentrum Scheemda en passeer de Hanebijterslaan. Zeer toepasselijk voor hongerige wolven! Door het centrum loop ik langs de fraaie kerktoren en ga op weg naar Scheemderzwaag. Daar zie ik een kazemat in de tuin van een boerderij. De bunker maakte deel uit van de Nederlandse verdedigingslinie Q-lijn, die net voor WOII werd aangelegd.

Koopcentrum Scheemda.

De Hanebijterslaan… ideaal voor hongerige wolven.

De kerktoren van Scheemda.

Een kazemat in Scheemderzwaag
Slochteren
Via Noordbroek en Stootshorn bereik ik Slochteren. Uiteraard loop ik eerst langs de fraaie Fraeylemaborg. Tik ik vandaag toch mooi twee borgen af.
Slochteren was tussen 1929 en 1941 een stopplaats aan de voormalige Woldjerspoorweg. Het stationsgebouw staat er nog en is herkenbaar aan het fraaie naambord. Ook de soortgelijke stationsgebouwen van Engelbert, Harkstede-Scharmer, Kolham en Tjugchem-Meedhuizen zijn gelukkig bewaard gebleven.

De Fraeylemaborg.

De Fraeylemaborg.

Het voormalige station van Slochteren.

Met een fraai naambord.
‘Buitenland’
Net buiten Slochteren maak ik een uitstapje naar het buitenland, want ik ren door het buurtschap Denemarken. Ook passeer ik het natuurgebied ‘t Roegwold. Daar moet ik ook maar eens een rondje trailrunnen.

Een uitstapje naar het ‘buitenland’.

Natuurgebied ‘t Roegwold.
Schaaphok!
Na ongeveer 32 kilometer vanaf Hongerige Wolf bereik ik het gehucht Schaaphok, het officiΓ«le eindpunt van deze duurloop. In Schaaphok is weinig te beleven, maar het voormalige kerkje is zeer de moeite waard. Tussen 1905 en 1968 was dit een van de kleinste kerkjes van de provincie. Er konden 50 mensen in. Tegenwoordig is het een woonhuis.

Aangekomen in Schaaphok!

Het voormalige kerkje van Schaaphok.
Uitlopen
Eigenlijk zit mijn duurloop erop, maar zoals gezegd: ook vanuit Schaaphok is reizen met het openbaar vervoer eigenlijk geen optie. Daarom plak ik er nog 11 kilometer aan vast en ben ik na ruim vijf uur rennen weer thuis. Het was een mooie tocht door de gemeentes Oldambt en Midden-Groningen.
Weer een prachtig verhaal Nico!
Bedankt, Jildert. Was ook een leuk plannetje om uit te voeren.