Vermakelijke tocht door de braggel
In juli doen Gerwin en ik mee aan de Braggeltocht in Garnwerd. Lekker dichtbij. Hoewel het parcours van nog geen drie kilometer voor ons qua afstand geen uitdaging is, lijkt het ons gewoon leuk om door de slootjes te ploegen. We worden bepaald niet teleurgesteld, want de Braggeltocht staat bol van plezier, ook al is de tocht misschien geen ‘echte’ obstakelrun.
Aankomst
In twintig minuten rijden we vanuit de stad naar Garnwerd en parkeren de auto aan de rand van het dorp. We kleden ons bij de auto om en lopen naar de inschrijfbalie. Als startnummer ontvangen we een maagdelijk wit t-shirt. Nu nog wel wit. Er doen maar liefst 750 deelnemers mee, die in verschillende golven starten om opstoppingen op het parcours te voorkomen.
De start
Na de start volgt eerst een opblaasbaar hindernisbaantje, waarna even verderop het smerige werk begint. Vanaf de dijk glijden we op een zeil een modderige sloot in. Er moet zo’n honderd meter door de blubber gewaad worden. Na een korte grasstrook wachten nog twee sloten, die iets minder modderig zijn. Via twee greppels gaan we in een grote rioolbuis onder de weg door en bereiken we even verderop de enige drinkpost op de route. Maar wel eentje met bier!
Heftruck
Het parcours vervolgt door een brede sloot, waarin ook planten met stekels drijven. Eenmaal uit de sloot wacht het tofste onderdeel van deze race: hangend aan een touw word je door een heftruck het water in gesleept. Een prachtig, origineel element!
Loodzware sloten
Er volgen nog drie loodzware moddersloten, waarin je voeten soms vast worden gezogen. Het is dan flink ploeteren om weer los te komen. De laatste driehonderd meter van het parcours zijn verhard richting de ‘douche’ achter de finishboog. Helaas komt er maar weinig water uit de slangen, maar gelukkig kunnen we in het Reitdiep duiken om ons schoon te spoelen. De stank van de modder verdwijnt daarmee echter niet en ons maagdelijk witte t-shirt zal ook nooit meer stralend wit worden.
Conclusie
De Braggeltocht is een zeer vermakelijke funloop met originele elementen, zoals de hijskraan. De afstand van het parcours is gering, maar dat betekent niet dat de uitdaging ontbreekt. De modder in een aantal sloten is diep en zwaar. Daardoor kost het afleggen van het parcours nog voldoende moeite. Overigens legt het merendeel van de deelnemers het parcours wandelend af. Omdat Gerwin en ik liever rennen, melden we ons de volgende keer aan voor de wedstrijdloop. Niet om mee te strijden om te prijzen, maar om te profiteren van een betere doorstroming.