Lichtloop #2
Twee dagen later ga ik alweer op pad voor een lichtloop. In het kader van ESNS (Eurosonic Noorderslag) zijn ‘s avonds op drie plekken in het centrum van Groningen verrassende kunstinstallaties te bezoeken. Op de Grote Markt, Nieuwe Markt en Vismarkt zijn de kunstwerken Kleur de Stad, Pneumatic Sound Field en Voyager te ervaren. Niet alleen visueel trouwens, er is ook (muzikaal) geluid.
1. Vismarkt: Voyager
Eerst maar eens naar de Vismarkt. Toen de pandemie in het vroege voorjaar van 2020 toesloeg, werd de 1,5 meter-samenleving ingevoerd. Lumus Instruments ontwierp een installatie die dient als aandenken. Voyager roept de behoefte op om samen te komen, maar ook het vervreemdende gevoel dat iedereen ervoer toen we voor het eerst afstand moesten houden. In deze installatie zitten licht- en geluidssensoren die reageren op jouw aanwezigheid. De interactie tussen jou en het kunstwerk verandert je beleving van ruimte: van heel klein maar fijn tot heel groots.

Voyager.

Voyager.
2. Grote Markt: Kleur de Stad
Door naar de Grote Markt. Kleur de Stad zorgt voor een lichtpuntje in donkere dagen. Deze lichtinstallatie van Mr.Beam kleurt en verlicht het stadhuis van Groningen. Kunstpunt Groningen heeft Stadjers opgeroepen een bijdrage te leveren aan dit bijzondere kunstwerk door een kleurplaat van het stadhuis in te kleuren. Tussen 17.00 tot 22.00 uur zijn alle 257 (!) projecties van de ingezonden kleurplaten in een loop van ongeveer vijf kwartier te zien. Zo lang bleef ik niet kijken, maar gelukkig maakte Kunstpunt Groningen een filmpje met alle lichtprojecties.

Kleur de Stad.

Kleur de Stad.

Kleur de Stad.

Kleur de Stad.

Kleur de Stad.

Kleur de Stad.

Kleur de Stad.
3. Nieuwe Markt: Pneumatic Sound Field
Tenslotte naar de Nieuwe Markt. De installatie Pneumatic Sound Field is het beste te omschrijven als ‘wind dat geluid bevat’. Kunstenaar Edwin van der Heide onderzocht de mogelijkheden om geluid te creëren met perslucht (lucht onder druk). In deze installatie wordt lucht met behulp van heel precies en snel aanstuurbare ventielen in patronen en reeksen vrijgelaten. De veranderende patronen spelen met de ritmische beleving van geluid, de ruimtelijke beleving van geluid en het ontstaan van tonen. Het resultaat is een ‘ademende geluidsomgeving’ boven het publiek.

Pneumatic Sound Field.