VAM-bergbeklimmen
Voor de vierde keer in 2020 loop ik een marathon in Drenthe. Zonder boskilometers dit keer, maar wél met een flinke portie hoogtemeters. Bij de VAM-berg Marathon van de MD-lopers rennen we namelijk zes keer naar de top van de Col du VAM; met een hoogte van 4800 centimeter het dak van Drenthe.
De VAM-berg
De Vuil Afvoer Maatschappij (VAM), tegenwoordig Attero, is een voormalig afvalverwerkingsbedrijf in Wijster. Het oorspronkelijke doel was om huisvuil uit de Randstad naar de schrale Drentse grond te brengen en aldaar te composteren. Sinds 2001 is een van de stortbulten toegankelijk voor het publiek en kreeg de naam VAM-berg.
In 2018 realiseerde men daar het fietsparcours Col du VAM met drie klimroutes en één afdaling. De routes zijn in totaal 2100 meter lang en hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 10%. De keienstrook heeft zelfs een stijgingspercentage van 15%. Met zijn hoogte van 48 meter is de VAM-berg het hoogste punt van Drenthe.
Het Blinkerdje
Samen met Lút rij ik op zaterdagmorgen naar Wijster. Vanaf half negen druppelen de deelnemers geleidelijk binnen op parkeerplaats Vamberg Noord bij koffiekeet Het Blinkerdje. We praten even bij, kleden ons om en zetten eten plus drinken klaar op het uitklaptafeltje.

Aangekomen in Wijster bij de VAM-berg.

Daar heb je hem.
Media-aandacht
Ook RTV Drenthe is vandaag van de partij. Eerst doen organisatoren Roel en Eddy rechtstreeks hun verhaal op de radio en even later staan ze voor de camera voor de televisie-reportage.

Roel voor de microfoon van RTV Drenthe.

Ook Eddy komt aan het woord.

RTV Drenthe maakt een tv-reportage van deze marathon.
Aanlooprondje
Om 9 uur is de start. Eerst maken we een aanlooprondje van ongeveer een kilometer en steken met stepping stones een slootje over. Een leuk begin van deze marathon.

Het is tijd om te starten.

We maken eerst een klein aanlooprondje.

Stepping stones.
Het echte werk
Dan begint het echte werk. We gaan op weg naar de berg en klimmen via de noordelijke lus omhoog. Best een pittige helling, die eigenlijk bestaat uit twee delen. Halverwege dalen we namelijk een stukje, om daarna weer te stijgen naar de top.

Maar dan gaan we echt naar boven.

Een stevige klim.

Het tweede deel van de klim.
Afdalen
Maar we gaan natuurlijk ook weer naar beneden. In dit geval over een weg met een hellingsgraad van 13%. Dat daalt best hard af!

Maar we gaan ook weer (hard) naar beneden.

Afdalen maar!
VAM-verleden
Aan de voet van de berg slaan we rechtsaf en maken een rondje van zo’n acht kilometer om het terrein van de afvalverwerker. Een lekker rondje om even bij te komen van alle hoogtemeters.
Onderweg staan zichtbare herinneringen aan het verleden. Zo zien we een oude grijper en twee groene VAM-wagons, waarmee het afval werd aangevoerd.
Het heden is eveneens goed waarneembaar, want de afvallucht teistert soms mijn reukorgaan.

Een oude grijper.

Twee groene VAM-wagons, waarmee het afval werd aangevoerd.
Special effects
Ook de brandweer is zichtbaar en ruikbaar aanwezig. Langs onze route hebben ze een oefenhuis in de fik gezet en de grijze rookwolken waaien over de weg. Uche uche.

Uche uche.
Keienstrook
Vijf rondjes later zijn we terug op de parkeerplaats en hebben 41 kilometer afgelegd. Het venijn zit in de staart. We klimmen nog één keer naar de top van de VAM-berg en finishen op de keienstrook.

Over de keienstrook naar de finish.
Boven!
Op de top word ik door de top-3 van vandaag enthousiast onthaald. En met mijn eindtijd van 3:43 uur ben ik dik tevreden. Geen slechte tijd voor een marathon met bijna driehonderd hoogtemeters.
De nummers 5 en 6 laten niet lang op zich wachten en met z’n allen wandelen we terug naar de parkeerplaats. Al met al een mooie hardloopdag op het dak van Drenthe.

Boven!
Reportage
Zoals gezegd maakte RTV Drenthe een reportage van deze marathon:
Weer een heel mooi geschreven verslag Nico. Ik zal het weer linken op de site.
Bedankt, Roel, ook voor de organisatie! Het was weer dik in orde.
En ik lees geen last van de rug ?
Nou, toch wel een beetje hoor. 🙁